szombat, 01 május 2021 05:48

Goromba helyzet a napenergia piacon

Az elmúlt években gombamód szaporodó naperőművi beruházásoknak köszönhetően egyre jelentősebb megújuló hányaddal lehet számolni a hazai energiatermelésben. Ám az idén életbe lépett új, jóval szigorúbb feltételek...

... komoly fejfájást okoznak a naperőművek tulajdonosainak, és a menetrendezési szolgáltatást nyújtó cégeknek. És ha mindez nem lenne elég, az idei első négy hónap időjárása is alaposan megnehezítette a szereplők életét.

A magas kiegyenlítő díjak mellett, a KÁT mérlegkörön belüli szabályozási pótdíjak is jelentős mértékben megemelkedtek. Ennek köszönhetően a menetrendező cégek már kétszer meggondolják, hogy mit vállalnak el a szolgáltatási tevékenységük keretében, és mit nem. Illetve sok mindent be lehet vállalni, de már messze nem az eddig megszokott díjszabás mellett. A helyzet annyira ingataggá vált, hogy egyes jóslatok szerint a menetrendezési szolgáltatások díja akár a tízszeresére(!) is megemelkedhet. Ez viszont alapjaiban rengetheti meg a naperőművi beruházások jövőjét (és itt egyértelműen az ipari méretű, profitorientált, jövedelemtermelő projektekről beszélünk).

De tekintsünk kicsit a dolgok mélyére. A hazai szabályozás szigorodása két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy az egyre nagyobb megújuló hányadnak köszönhetően a villamosenergia ellátó rendszer biztonságos üzemeltetése már korántsem egyszerű feladat. A rendszerirányító már nem képes egy óránál előbbre látni, így fokozottan kényes feladat hárul a menetrendek készítőire. És mint azt a szakmabeliek jól tudják, nagy eltérések nem férnek bele, mert ha a tervezetthez képest jelentősen korrigálni kell a hagyományos erőművek termelését, az bizony komoly üzemi kockázatot jelent (kritikus esetben sokszor csak másodpercekben mérhető a beavatkozáshoz rendelkezésre álló idő!), ha meg ezen felül egy előre nem lekötött importhoz kell folyamodni, az meg irgalmatlanul sokba kerül. Ezért elvárás az egyre pontosabb menetrend adás.

Másik fő ok, hogy az EU szintén folyamatosan szigorítja a követelményeket, melyeket idővel minden tagállamnak be kell emelnie a saját szabályozási környezetébe. Ez egy nem megkerülhető folyamat, viszont előre jól tudható, hogy mikor milyen elvárásokkal kell számolniuk az érintetteknek. Halkan megjegyzem, hogy így volt ez az idén életbe lépő változások esetében is, de olybá tűnik, mintha picit "bealudtak" volna a piaci szereplők, aminek köszönhetően most némi kapkodás és idegeskedés jeleit lehet felfedezni.

Az már egyértelműen látszik, hogy az eddig megszokott, kiszámítható költséget jelentő, és viszonylag kedvező havidíjazású menetrendezési szolgáltatások végérvényesen már a múltté lettek. Néhány nagyobb céget leszámítva, a piac nem volt képes felnőni ezekhez az új elvárásokhoz. A naperőművek fizikai paramétereiből kiinduló, és az előző néhány év meteorológiai adataira hagyatkozó termelésbecslés ma már nem elégséges a korszerű menetrendezési feladatok ellátásához. Az időjárás, és ezen belül a kedvező napsütéses időszakok eloszlása rendkívül szeszélyesen alakul, gyakorlatilag már egyik napról a másikra sem lehet megjósolni a várható időt. De akkor hogyan tovább? (Folytatás lejjebb).

Kövessen Minket!


Jelen állás szerint nem túl rózsás a helyzet. Olyan feladat hárul a naperőművek tulajdonosaira (illetve azokra a szolgáltató vállalkozásokra, akiket még meg tudnak fizetni...), ami csak nagyon nehezen teljesíthető. Sőt, az utóbbi hetek tapasztalatából kiindulva már biztos, hogy megfelelő technikai háttér nélkül a jelenlegi menetrendi követelményeknek már képtelenség megfelelni, aminek egyenes következménye, hogy a felkészületlenebb cégek kénytelenek lesznek rövid úton távozni ebből a szegmensből. Már most jól érzékelhető ez a folyamat, sorra kerülnek felmondásra az eddigi megállapodások, újakat meg már csak a korábbról megszokott díjszabások többszöröséért lehet kötni.

Mivel a jó megoldás sok helyen még nem érhető tetten, így e pillanatban számos naperőművi projektet csak erős kompromisszumok árán lehet életben tartani. Természetesen ilyen kompromisszumos megoldást az ON-ENERGY Kft. is tud ajánlani, azon erőművek számára, ahol a solar monitoring és felügyeleti rendszerünk működik, illetve implementálható. További információért, megoldási javaslatokért, csomag ajánlatokért keresse munkatársainkat.

(Józsa Péter - ISO 50001 lead auditor)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva