szerda, 22 július 2020 04:21

1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet: módosultak a feltételek az energiamérésben

A koronavírus járvány (COVID-19) negatív hatásaira tekintettel változtak az almérésekre vonatkozó MEKH előírások. Nem árt tudni, hogy a július 1-én életbe lépett jogszabályi módosítás csak bizonyos esetben biztosít hosszabb felkészülési időt az almérések felszereléséhez, a többi határidő változatlanul 2021. január 1.
 

Először is, almérőket  változatlanul a szakreferens alkalmazására köteles gazdálkodó szervezeteknek kell felszerelni, amennyiben rendelkeznek olyan berendezésekkel (berendezéscsoportokkal), melyek teljesítménye meghaladja a vonatkozó rendeletben meghatározott szinteket. A rendelet azokat a társaságokat is érinti, melyek TAO kedvezményt vesznek igénybe energiahatékonysági beruházáshoz/felújításhoz.

A módosítást követően lehetővé válik, hogy az elszámolási főmérő az előírt feltételek teljesülése esetén almérőként alkalmazható. Másik nagyon fontos újdonság, hogy már egyértelműen engedélyezett az adatgyűjtő rendszerek használata. Ezt azért lényeges hangsúlyozni, mivel az eredeti rendelet első olvasata könnyen félreértelmezésekre adhatott okot.

A legjelentősebb könnyítés, hogy egy évvel meghosszabbodik az almérők felszerelésére vonatkozó felkészülési idő az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezések esetében. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy 2022. január 1-től a 100 kW feletti teljesítmény esetében továbbra is kötelező az almérő felszerelése. (Folytatás lejjebb, vagy kérje ajánlatunkat most)

Kövessen Minket!


A módosítás szabályozza még a beépíthető almérők elvárt pontossági besorolását. A többi feltétel és határidő nem módosult, így az ezekhez kapcsolódó feladatokat érdemes időben beütemezni. Természetesen a "feledékenységnek" ára van, vaskos bírságot kap az a gazdálkodó szervezetet, mely a jogszabályban meghatározott kötelezettségének határidőre nem tesz eleget.

Hitvallásunk szerint, ha már valami kötelező, legalább csináljuk jól! Bármilyen szakmai kérdés, felmérési, tervezési vagy kivitelezési igény esetén kérjük keressék közvetlenül munkatársainkat, vagy kialakult elképzelés esetén kérje kötelezettségektől mentes ajánlatunkat. Kész megoldásokat kínálunk mind a jogszabályi minimumfeltételeket teljesítő, mind a prémiumkategóriás mérő- és felügyeleti rendszerekre vonatkozóan.

(Józsa Péter - ISO 50001 lead auditor)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva