• coin
    • share
    • quality
    • mail
szerda, 17 február 2016 00:00

Okos mérés - mérőcsere nélkül!

Ma már egy mindennapos feladat, hogy ügyfeleinknél meg kell oldani az energiafelhasználás távmérését, azonban legtöbbször ehhez nincsenek felszerelve megfelelő jelkimenettel rendelkező fogyasztásmérők. Másik gyakori akadály, hogy ugyan már szerelt fel ilyen távméréshez alkalmas órát a szolgáltató, de a kimenete már foglalt, vagy használata egész egyszerűen nem engedélyezett. E probléma áthidalására ezidáig megoldást az óracsere, vagy egy második mérő felszerelése jelentett.

LIVE DEMO

Amióta az "okos mérés" fogalma megjelent a piacon, azóta folyamatosan szembesülünk azzal a jogos ügyféligénnyel, hogy végre szülessen meg egy egyszerű és olcsó megoldás. Régóta elvárás volt a költséghatékony távmérés kialakítása, ami azonban a mérőcsere, vagy egy második mérő felszerelése miatt már nem tudott megvalósulni. Megvizsgáltunk több különböző megoldást, melyek lehetővé tették volna a megbontás nélküli mérési pont kialakítását, azonban a gyakorlatban ilyenek jellemzően csak aránytalanul magas költségek árán valósíthatók meg (pl. kívülről a csővezetékre utólag felszerelhető folyadék- és gázmérők).

Egy olyan olcsó és megbízható megoldást kerestünk, mely a mérendő energiafajtától, a mérőóra típusától függetlenül ellátja ezt a feladatot. Egyetlen közös szempont, hogy a fogyasztásmérő rendelkezzen egy hagyományos mechanikus (tárcsás) számlappal, mely optikai úton leolvasható. Ennek a kritériumnak a jelenleg felszerelt víz-, gáz- és villamos fogyasztásmérők jelentős hányada megfelel.

Kövessen Minket!


A működési elv egyszerű: egy kamerával felszerelt egység előre meghatározott időközönként felvételt készít a fogyasztásmérő számlapjáról, a mérőállást egy belső OCR helyiérték helyesen számokká konvertálja, majd ez a leolvasott érték wired/wireless módon továbbításra kerül egy mikroszámítógépbe. Ettől kezdve a lehetőségek tárháza korlátlan: a beérkezett számadat helyben is feldolgozható, vagy tetszőlegesen továbbítható vezetékes helyi, internet, vagy GPRS hálózaton keresztül egy távoli szerverre.

Fokozott érdeklődést tapasztalunk olyan cégek részéről, melyek energiamenedzsment rendszert alkalmaznak, és/vagy ISO 50001 bevezetését tervezik.

(J.P.)

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!