csütörtök, 25 június 2015 00:00

Műemlék jellegű épületek fűtése – Templomok

Eredetileg a műemlék jellegű épületeinkben nem volt fűtés, hanem természetes körülmények. Manapság már az ilyen épületekben is elvárjuk a komfortos hőmérsékletet, a fűtés elterjedésével megváltozott körülmények miatt.

Ma a templomaink többsége is fűtetlen, hiszen óriási költségeket emésztene fel, ha folyamatosan kellemes hőmérsékleten tartanánk ilyen helyeken a levegőt. Az egyházak mégis törekednek valamilyen kompromisszumos megoldásra, mivel a hideg, rosszul fűtött templomok legnagyobb hibája az, hogy a hidegben távol maradnak a hívek. A Lublini Egyházmegye Nagygyűlésén is kimondták, hogy a lelkészek kötelesek gondoskodni a templomok fűtéséről.

A műemléki épületekbe nem telepíthető akármilyen fűtés. Fontos, hogy megfeleljenek a hívők igényeinek és a műemlékvédelem, illetve a kor követelményeknek. Gondosan figyelembe kell venni és el kell fogadni a fűtési rendszer a műemlék templom kinézetére, esztétikára gyakorolt hatásának, vagy inkább hatása hiányának elsőbbségét. A fűtési rendszer kiválasztása mindig valami kompromisszum eredménye. A templom alkalomszerű használata esetén a korlátolt, helyi fűtés alkalmazása a leggazdaságosabb.

Kövessen Minket!


Nehéz a hőkomfortot elérni nagy térfogatú építményekben. A hagyományos fűtési rendszerek hatékonysága túl kicsi, ezért a költségük túl magas. A rossz hőellátás felgyorsítja a templom belső szerkezetének és a benne található tárgyaknak az állapotromlását. Káros hatást gyakorolnak az olyan fűtési berendezések is, amelyek gyorsan nagy hőmennyiséget közölnek a környezettel. A nagy hőmérséklet különbség miatt a pára kicsapódik, károsítja a berendezést és a falakat.

Az ideális templomfűtés olyan, hogy úgy növeli az emberek komfortérzetét, hogy az épületre nem gyakorol káros hatást. A hívők hőérzetét úgy tudjuk a leghatékonyabban növelni, ha a lábukat és/vagy a testük alsó harmadát melegítjük. Ha a láb körül meleget érzünk, akkor a meleg-érzetünk sokkal magasabb, mint ha a fejünket melegítjük.

A templomokba leginkább javasolt fűtőberendezés a pad alsó részébe elhelyezett lábakra irányuló fűtésrendszer, mely az infrafűtés kategóriába sorolható. A hőt célzottan körülbelül 75%-ban adja le, a maradék 25% pedig a felszálló meleg miatt a távolabbi környezetet fűti. Ez a legelőnyösebb fűtési mód, hiszen alacsony a fogyasztása és a kivitelezési költsége, valamint szinte minden méretben és teljesítményben elkészíthető.

A legtöbb magyarországi imaházban már be vannak építve ilyen berendezések, ezzel is bízva abban, hogy minél több hívő fogja látogatni az istentiszteleteket.

További információk

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva