szerda, 25 február 2015 00:00

Magyarország kiaknázatlan lehetősége: A Geotermikus Energia #geotermikus #energia

Magyarországon számtalan földalatti, termálvizű forrás található, melynek a hőmérséklete meghaladja a 30°C-t. Ez nem csak gyógyfürdők kiépítésére használható, hanem az épületek fűtésére, primer energiaigényük csökkentésére is kiválóan alkalmas.

A geotermikus energia, nagyon egyszerű, folyamatos és állandó energiaforrás. Nagy előnye, hogy évszak, napszak és időjárásfüggetlen, ellentétben napenergiát hasznosító berendezésekkel. A föld középpontja felé haladva a hőmérséklet átlagosan 30°C-vel emelkedik kilométerenként. Magyarország földrajzi adottsági miatt geotermikus adottságai kiválóak, melyek kiaknázásához a legelterjedtebb módszer a hőszivattyú, mely egy alacsonyabb hőmérsékletű közegből hőt von el, amit továbbít egy magasabb hőmérsékletű helyre. Működési elve azonos a hűtőszekrényével, mely a belső teret hűti, míg a környezet melegszik körülötte. A hőszivattyúnál nem a hűtési, hanem a melegedő oldalt lehet kihasználni.

Az energiagazdálkodásnak ezen területe annyira fontos, hogy február 10-én a geotermikus energia volt a témája egy német- magyar konferenciának. A német fél mintapéldákkal szolgált a megfelelő kiaknázhatóságra, valamint magyarországi próbafúrásokat javasolt. A konferencia a nagyobb épületek energiaellátását mutatta be, azonban a geotermikus energia háztartási méretekben is kiválóan alkalmazható. Egy bemutatott mintaprojekt esetén átlagosan 6-8 éves megtérülési idővel kalkuláltak a konferencián.

Kövessen Minket!


A környezettudatosság alapvető eleme az, ha a helyi sajátosságokat kihasználva csökkenthető a fosszilis energiahordozók felhasználása. Erre kiváló megoldás lehet Magyarországon a geotermikus energia kiaknázása.

Magyar Norbert

 

További információk

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva