vasárnap, 10 január 2021 06:44

Biztonságos naperőmű üzemeltetés - korszerű távfelügyelettel

Magyarországon az összes alternatív forrás közül a napenergia alkalmazása terjed a leggyorsabban. Egymás után épülnek a szolárparkok, a jelenlegi szabályozás mellett üzleti szempontból abszolút megéri ilyen beruházásba tőkét fektetni. Azonban a nyereséges üzem legfontosabb feltétele a ...

...parkok múködésének folyamatos követése. Hiába a gondosan összeállított menetrend, ha megfelelő felügyeleti rendszer hiányában nem látható, hogy épp milyen meghibásodás vagy üzemzavar akadályozza a termelést. Márpedig egy-egy komolyabb kiesés akár sok milliós pénzbüntetést is eredményezhet, ami az éves profitot negatívan érinti, de akár veszteséget is okozhat.

Ebből fakadóan kulcsfontosságú a teljes rendszer helyes és megbízható figyelemmel kísérése, nyomon követése, így érdemes időben, már a korai tervszakaszban gondolni a megfelelő távfelügyeletre. Természetesen utólag sem késő bevezetni egy ilyen megoldást, egy-egy jelentősebb, adott esetben lassabban lereagált üzemzavart követően könnyen belátható, hogy egy kifejezetten gyorsan megtérülő fejlesztésről beszélünk.

Az ON-ENERGY Kft. által kínált szolár mérő- és távfelügyeleti rendszer többes célt szolgál:
- figyeli, hogy az erőmű a mindenkori optimális teljesítményt nyújtja-e,
- felismeri a meghibásodásokat, riasztásokkal lerövidíti az esetleges kiesések időtartamát,
- követi a tervezett karbantartások ütemtervét, figyelmeztet az esedékes feladatok végrehajtására,
- csökkenti az emberi tényező szerepét az üzemeltetésben, fokozza az üzembiztonságot. 
(Folytatás lejjebb).

Kövessen Minket!


Mindezeknek köszönhetően a napelemes erőmű képes lesz a lehető legnagyobb profitot nyújtani. Az üzembiztonság növekedésén túlmenően a lekérdezett és eltárolt adatok folyamatosan rendelkezésre állnak, ami elősegíti a későbbi elemzéseket, illetve a vezetői tájékoztatók, jelentések elkészítését, és nem utolsó sorban a pontosabb menetrendezést.

A riasztások megfelelő konfigurálása esetén a szakszemélyzet szinte azonnal képes beavatkozni, jelentősebb idő- és erőforrásveszteség nélkül.

Szintén lényeges szempont az időjárás állapotának figyelemmel kísérése, hogy lássuk, milyen hatással voltak a működésre és az energiatermelésre a környezeti tényezők. Bár a meteorológia nem egy egzakt tudomány, az éghajlat monitorozása segít előrevetíteni, hogy milyen termelésre számíthatunk a közép- és hosszú távú előrejelzések alapján.

Összefoglalva, a szolár távfelügyeleti rendszer
- tájékoztat a telepített erőmű mindenkori állapotáról,
- lecsökkenti a beruházás megtérülési idejét a megelőző intézkedéseknek köszönhetően,
- optimalizálja a termelést,
- növeli az eszközök élettartamát,
- fokozza a rendszer üzembíztonságát.

További információért, megoldási javaslatokért keresse munkatársainkat. Az 1/2020 (I. 16) MEKH rendeletben meghatározott kötelező villamos almérésekre vonatkozó tudnivalókról, megoldási javaslatainkról, fejlesztéseinkről cikkünkből tájékozódhat.

(Józsa Péter - ISO 50001 lead auditor)

Munkatársak

Váradi Szabolcs - Ügyvezető, energetikai szolgáltatások
Józsa Péter - Energetikus
Pocsai László - SCADA vezető fejlesztő 
Korbeák Sándor - Informatikus

Kapcsolat

Iroda: 1033 Budapest, Csíkós utca 8.       Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2019 On-Energy Kft. Minden jog fenttarva