• coin
    • share
    • quality
    • mail

Energiatanúsítvány

Az épületek energetikai tanúsítását, az energiatanúsítvány kiállítását a vonatkozó rendeletek alapján végezzük el (7/2006 (V.24.) TNM Rendelet, valamint a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet szerint).

tanusitvany

Az energiatanúsítvány meghatározza az adott épület fajlagos primerenergia fogyasztását (fűtés, használati melegvíz, világítás, gépi hűtés- és szellőzés), illetve – a háztartási gépeknél megszokott módon – energiahatékonyság szempontjából minősíti azt. A számítások eredményeként kerül kiállításra az energiatanúsítvány.

A rendeletek értelmében az ingatlanok használatbavételi engedélyéhez, értékesítéséhez, tartós (egy évet meghaladó) bérbeadásához, valamint az 500 m2 –nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületek esetében kötelező energiatanúsítványt kiállítani (a kivételek a fenti rendeletekben olvashatók).

Az elkészített tanúsítvány szerinti energetikai besorolást az ingatlanhirdetésekben is fel kell tüntetni. Az ingatlan-adásvételi, illetve bérleti szerződésekben jelölni kell a tanúsítvány egyedi azonosító kódját, illetve szerepeltetni kell a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette. A tanúsítványok kötelező eleme lett a költséghatékony korszerűsítési javaslatokat tartalmazó melléklet, mely útmutatást ad egy kedvezőbb energetikai állapot eléréséhez.

 

Energiatanúsítvány minta:
 

 

Tanúsítvány használatbavételi engedélyhez

Ingatlanok használatbavételi engedélyeztetésekor a fenti rendeletek szerint az építtetőnek kell kiállíttatni az energiatanúsítványt. A 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 38. § (5) f) pontjának megfelelően, használatbavételkor az engedélyező hatóság e kötelezettségre fel is hívja az építtető figyelmét. Sajnos az ország nem mindegyik régiójában megoldott a tanúsítványok gördülékeny beszerzése, ezért kialakítottuk az ügyfelek számára legkisebb terhet jelentő megoldást.

A rendelet értelmében ez a tanúsítás egy egyszerűsített eljárás keretében megvalósítható. Az építtető eljuttatja irodánkhoz (célszerűen ajánlott postai küldeményként) a teljes engedélyezett építési tervdokumentációt, az aláírt megrendelőlapot, valamint az építésért felelős műszaki vezető nyilatkozatát (a dokumentum-minták a lejjebb található linkekről letölthetők). E három dokumentum birtokában irodánk engedéllyel rendelkező mérnöke a kézhezvételtől számított öt munkanapon belül elvégzi a szükséges számításokat, kiállítja a tanúsítványt, melyet utánvétes postai küldeményként (az eredeti tervekkel együtt) visszaküldünk az ügyfélnek.

 

A tanúsítás költsége a használatbavételi engedélyhez (200 nm hasznos alapterületig):

12.000 Ft + ÁFA ( 27% ) + postaköltség

Árajánlat kérése energetikai tanúsítványról - Kattintson ide!

 

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!